Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kocasu Motifi

Döşemealtı halılarının kenar döşemelerinde sıkça kullanılan motiflerden biri olup kenar suyu motifleri olarak kabul edilen bir desendir. Bu motif genellikle "Albay Suyu Motifi" olarak da bilinmektedir. Ayrıca Kocasu motifine, "Koç Boynuzu Motifi" olarak da bilinmektedir. Koç boynuzu motifi, güç, kuvvet ve erkeğin koruma gücünün simgesi olarak kullanılmaktadır.

Yazının Devamı..

Lale Motifi

Döşemealtı halılarında lale motifi stilize edilerek kullanılmaktadır. yayvan yapraklar bir sapla birbirine bağlanmaktadır.

Yazının Devamı..

Patates Çiçeği

Döşemealtı halı türleri olan koca sulu veya içi dışı koca sulu halı türlerinin (uçlarında) zemin içinde sıkça kullanılır.

Yazının Devamı..

Kelebek

 Döşemealtı halı türleri olan toplu, akrepli, koca sulu  halı türlerinin heybe suyu ve iç zemininde sıkça kullanılır.

Yazının Devamı..

İbrik Motifi

Gündelik yaşamda ibadete hazırlık için kullanılan ibrik, arınmanın ve temizliğin sembolü olarak dokumalarda kullanılmakta ve insanı günahlarından ayıran kutsal suyu ifade etmektedir.

Yazının Devamı..

Tırnaklı Top

Döşemealtı halı türü olan toplunun (uçlarında) zemin içinde sıkça kullanılır.

Yazının Devamı..

Boncuk Oyası

Tığ ve iğne yardımıyla ipek pamuk ve sentetik ip çeşitlerine çeşitli boncuklar kullanılarak yapılan o türüdür.

Yazının Devamı..

Astragan İşi

Astragan işi yapılma tekniği bakımından daha çok kum iğnesi tekniğine benzemekte olup zemin üstüne genelde renkli iplik ile yapılan küçük dairelerin üst üste gelmeden ve boşluklar olmadan desene işlenmesidir. Desen kumaşın tersine çizilir ve o taraftan uygulanır. İşin esas tarafı altında kalan kısmıdır. Bu kısım kabarık ve dolgun bir görüntüye

Yazının Devamı..

Blonya iğnesi

Kordonun ince iplikler elde ya da makine ile tutturularak yapılan bir nakış tekniğidir. Yapılma tekniğinden dolayı “kordon tutturma” ismi ile de bilinmektedir. Desenin içi daha çok kordonların yan yana tutturularak ve boşluk kalmayacak şekilde yapıldığı gibi kenarlarından tek sıra halinde de yapılmaktadır. Desen ters tarafına çizilir ve o taraftan uygulanır.

Yazının Devamı..

Balıksırtı Tekniği

Balıksırtı görüntüsü tek yönlü ya da çift yönlü verev sarma yapılarak verilmektedir. Çift yönlü verev sarma bordürlerde daha çok kullanılmaktadır. Genellikle kıvrımların oluşumunda ve dal motiflerinde kullanılan bir tekniktir. Bu teknik motifin kenarlarından içe doğru ya da motifin ortasından kenarlara doğru uygulanmaktadır.

Yazının Devamı..

Bereket Motifi

Uğur ve sonsuz mutluluğu simgeleyen bereket motifleri halı ve kilimlerde sıkça kullanılmıştır. Anadolu’da bu motiflerin kullanılmasındaki amaç sevinçli ve uğurlu bir gelecek, uğurlu ev, uğurlu çocuk, bereketli hasat ve bereketli parayı ifade etmektir.

Yazının Devamı..

Düz Sarma Tekniği

En çok kullanılan tekniklerdendir. Sarmanın yönünü korumak ve birleşme noktalarında başarılı sonuçlar elde etmek için, işlenecek desen karton üzerinde hafifçe çizilmelidir. Sarmanın yönü, desenin ortasından geçen hatta dik bir açı oluşturacak şekilde belirlenmelidir. Simetrik motiflerde, sarmanın yönü her iki motifte de aynı olmalıdır ve birleşme noktalarında açıklık ya da sıkışıklık

Yazının Devamı...

Gözeme Tekniği

Motiflerin iç ve dış çizgilerini göstermek için uygulanmaktadır.

Yazının Devamı...

Eli Belinde Motifi

Kadın; insanlığın şefkatli, duyarlı, ince ve becerikli yönünü simgelemektedir. Anadolu toplumlarında Tanrıça kültürü elibelinde motifi ile simgeleştirilmiştir. Bereketin ve doğurganlığın en kuvvetli simgesel motifidir. Tarih boyunca tabiatın verimliliği ile kadınların hayat veren ve besleyen güçleri özdeşleştirilmiştir. Ayakta ve ellerin bele doğru kıvrıldığı kadın betimlemelerinde, kolların duruşu rahimin sembolik ifadesi olarak

Yazının Devamı...